H10. NAAR EEN IMPACT ECONOMIE

Auteur Werner Schouten en Dirk Schoenmaker
Referentie publicatie Schouten, W. en Schoenmaker, D. (2022). Naar een impact economie. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2022-2023, Deventer: Kluwer.
Inleiding Werner Schouten en Dirk Schoenmaker beschrijven de nut en noodzaak van een impact economie en schetsen de contouren van een impact economie in hoofdstuk 10. De transitie naar de impact economie behelst een verbreding van de doelfunctie, van financiële groei naar menselijke bloei. Zij beschrijven ook een nieuw framework voor bedrijven om over hun economische, sociale en ecologische prestaties te rapporteren: het Impact-Weighted Accountants Framework (IWAF).
Biografie auteurs: Prof. dr. Dirk Schoenmaker is hoogleraar Banking and Finance aan de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit en vice-voorzitter van de Impact Economy Foundation. Zijn onderzoek en onderwijs richten zich op het gebied van duurzame financiën, centraal bankieren en financiële stabiliteit, financiële systeemarchitectuur en Europese financiële integratie. Hij is tevens Research Fellow bij het Centre for European Policy Research (CEPR). Hij is co-auteur van de leerboeken 'Principles of Sustainable Finance' (Oxford University Press) en 'Financial Markets and Institutions: A European perspective' (Cambridge University Press) en auteur van 'Governance of International Banking: The Financial Trilemma' (Oxford Universitaire Pers). Hij promoveerde in economie aan de London School of Economics.

Werner Schouten is directeur van de Impact Economy Foundation en presentator van het radioprogramma BNR Koplopers. Hij is voormalig voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. Hij specialiseert zich in klimaat en generatiegerechtigheid. Als directeur van de Impact Economy Foundation bouwt Werner aan een Impact Economie waarin werk, ondernemerschap en innovatie werkelijk bijdraagt aan het oplossen van onze maatschappelijke uitdagingen. In 2020 is hij als voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging nummer 1 geworden in de Trouw Duurzame 100.Ook is hij lid van de Raad van Advies van de ASN Bank.