H12. DE BELANGRIJKSTE ONTWIKKELINGEN EN BEVINDINGEN UIT HET AANDEELHOUDERS VERGADERINGENSEIZOEN 2022

Auteur Rients Abma
Referentie publicatie Abma, R. (2022). De belangrijkste ontwikkelingen en bevindingen uit het aandeelhouders vergaderingenseizoen 2022. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2022-2023, Deventer: Kluwer.
Inleiding Rients Abma geeft in hoofdstuk 12 een overzicht van het aandeelhoudersseizoen 2022. Na twee seizoenen van vrijwel volledig digitale jaarvergaderingen, werden de meeste jaarvergaderingen dit jaar weer ‘ouderwets’ fysiek of hybride gehouden. Abma laat zien dat de beloningsgerelateerde voorstellen in 2022 het meest controversieel waren, gevolgd door het uitgifte nieuwe aandelen en de benoeming of herbenoeming van bestuurders en commissarissen.
Biografie auteurs: Drs. Rients Abma is directeur van Eumedion, het corporate governance- en duurzaamheidsplatform van institutionele beleggers. Daarvoor was hij werkzaam bij VNO-NCW en het Ministerie van Financiën. Rients Abma was secretaris van de commissie-Tabaksblat en van de commissie-Frijns (Monitoring Commissie). Momenteel is hij onder meer voorzitter van het Stakeholdersforum van de NBA en lid van de Commissie Kapitaalmarkt van de AFM. Hij studeerde Algemene Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.