H6. NACHTZICHT ONTWIKKELEN: HET TOEPASSEN VAN EEN PSYCHODYNAMISCHE LENS OM DYNAMIEKEN IN RVC’S BETER TE BEGRIJPEN 

Auteur Margot Schumacher-Dekkers en Alicia Cheak
Referentie publicatie Schumacher-Dekkers, M. en Cheak, A. (2022). Nachtzicht ontwikkelen: het toepassen van een psychodynamische lens om dynamieken in rvc’s beter te begrijpen. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2022-2023, Deventer: Kluwer.
Inleiding Margot Schumacher en Alicia Cheak presenteren in hoofdstuk 6 een raamwerk van psychodynamische concepten om onbewuste, maar potentieel ontsporende dynamieken tussen commissarissen en leden van de Raad van Bestuur te helpen identificeren. Ze illustreren dit raamwerk aan de hand van een case van een RvC.
Biografie auteurs: Ir. Margot Schumacher is adjunct Professor in Leiderschap voor TIAS Business School, Senior Associate bij het Kets de Vries Instituut en Executive Coach. Voorafgaand aan deze functies bekleedde Margot leidinggevende functies bij Unilever en Heinz en werkte ze in Pittsburg, Londen en Sjanghai. Margot heeft een Master in Technische Bedrijfskunde (Technische Universiteit Eindhoven), een Executive MBA (University of Southern California) en een Executive Masters in Consulting and Coaching for Change (INSEAD). Margot is Commissaris bij Thales, Nederland.

Alicia Cheak MSc is Research Associate bij het Kets de Vries Instituut. Ze onderzoekt en ontwikkelt theorieën en interventies op het gebied van psychodynamische systemische benaderingen van leiderschapsontwikkeling en organisatietransformatie. Ze is co-auteur van verschillende artikelen over de systemische, psychodynamische benadering en leiderschap met Manfred Kets de Vries. Voorafgaand aan haar werk bij KDVI was Alicia Researcher bij INSEAD en UCLA. Ze heeft een Bachelor in Engels en Psychologie en een Master in Learning & Instruction van UCLA.