H12. Lost in Translation: Corporate Governance van Digitale Transformatie

Auteur Lokke Moerel
Referentie publicatie Moerel, L. (2020), Lost in Translation: Corporate Governance van Digitale Transformatie In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2020-2021, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 12 betoogt Lokke Moerel dat nieuwe digitale technologieën, in het bijzonder artificial intelligence, bestaande bedrijfsmodellen verstoort en nieuwe privacy issues en ethische dilemma’s meebengt. Het is volgens de auteur daarbij voor gevestigde bedrijven op zijn zachtst gezegd een uitdaging om – in lijn met de Corporate Governance Code – zowel drastisch te innoveren teneinde toekomstbestendig te blijven als tegelijkertijd maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De vraag die daarbij ook opkomt is of onze corporate governance aanpassing vergt om de transformatie goed te kunnen navigeren. De auteur geeft een uitgebreide analyse van de onderwerpen die hier mee samenhangen.
Biografie auteurs: Prof. dr. mr. Lokke Moerel is hoogleraar Global ICT Law aan Tilburg University en Senior of Counsel bij het in technologie gespecialiseerde advocatenkantoor Morrison & Foerster (Brussel). Door haar werk voor Amerikaanse tech giganten staat ze vooral bekend om haar expertise in big data en artificial intelligence. Lokke is lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code, de Nederlandse Cyber Security Raad (het adviesorgaan van de Nederlandse regering over cyberveiligheid), en heeft diverse toezichthoudende functies. In 2019 verscheen haar pre-advies voor de Vereeniging Handelsrecht over de impact van de digitale revolutie op corporate governance van beursgenoteerde ondernemingen. Lokke ontving diverse prijzen, waaronder de 2018 Acquisition International Global Excellence Award for Most Influential Woman in Data Protection Law.