H6: Achttien adviezen voor commissarissen

Auteur Prof. dr. Hans Strikwerda en Hans ten Wolde
Referentie publicatie Wolde, J. ten, en H. Strikwerda (2018), Achttien adviezen voor commissarissen . In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2018-2019, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 6 geven Jaap ten Wolde en Hans Strikwerda negentien belangrijke en geactualiseerde adviezen voor commissarissen die zij hebben verzameld aan de hand van 20 interviews met ervaren bestuurders en commissarissen.
Biografie auteurs: Prof. dr. Hans Strikwerda is management consultant en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (Faculteit voor Economie en Bedrijfskunde) waar hij ondernemingsbestuur, internal governance, corporate governance en het ontwerpen van organisatievormen doceert. Hij is auteur van De Nederlandse Corporate Governance Code: Ingeleid, toegelicht en becommentarieerd, 2018, Mediawerf. En is docent strategie in de leergang voor commissarissen van de Erasmus Universiteit. Ook is hij docent in het programma DeNieuweCommissaris. Zijn publicaties gaan over het nieuwe karakter van de onderneming en haar organisatie als gevolg van de omslag naar immateriële activa en de toenemende complexiteit in de economie. Daarnaast is hij president-commissaris van een onderneming.

Jaap ten Wolde is als onderzoeker – bij KPMG, BING en IFO - betrokken geweest bij een omvangrijk aantal ‘ongelukken’ in het bestuur en het toezicht. Voor zijn publicaties – Ik ben integer jij bent integer, Verplichte literatuur voor bestuurders en commissarissen – heeft hij tientallen bestuurders en toezichthouders geïnterviewd. De daaruit gedistilleerde kennis zet hij in voor onderzoeken, adviezen en mediation bij opdrachten van EBBEN Partners te Hilversum.