H12. De “digitale” toekomst van corporate governance

Auteur Prof. Mark Fenwick en Prof.dr. Erik P.M. Vermeulen
Referentie publicatie Fenwick, M. en E.P.M. Vermeulen (2018), De “digitale” toekomst van corporate governance, In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2018-2019, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 12 betogen Mark Fenwick Vermeulen dat de impact van digitale technologieën zoals blockchain en kunstmatige intelligentie op corporate governance serieuzer moet worden genomen. De producten van bedrijven worden aangepast aan de nieuwe digitale werkelijkheid, maar dat de belangrijkste ideeën over corporate governance daardoor niet zullen veranderen is wellicht een naïeve visie die nadelige gevolgen kan hebben voor de toekomst van bedrijven.
Biografie auteurs: Prof. Mark Fenwick is hoogleraar internationaal ondernemingsrecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Kyushu University, Fukuoka, Japan. Zijn voornaamste onderzoeksinteresses liggen op het gebied van bedrijfs- en witteboordencriminaliteit en de bedrijfsregulering in een digitaal tijdperk. Hij heeft een master en Ph.D. van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Universiteit van Cambridge (Queens’ College) en was gastprofessor aan de Universiteit van Cambridge, Chulalongkorn University, Duke University, Universiteit van Hong Kong, Shanghai University of Finance & Economics, National University of Singapore, Tilburg University en Vietnam National University.

Prof. mr. Erik P.M. Vermeulen is hoogleraar bedrijfs- en financieel recht aan de Universiteit van Tilburg en het “Tilburg Law and Economics Centre” (TILEC). Hij is ook Senior Legal Counsel bij Signify (een technologiebedrijf, voorheen bekend als Philips Lighting). Erik kan het best omschreven worden als een 'global futurist'. Hij heeft een bijzondere interesse in hoe nieuwe technologieën (zoals kunstmatige intelligentie, blockchain en robotica) van invloed zijn op het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. Hij wordt regelmatig gevraagd als gastprofessor op diverse universiteiten en als expert/adviseur voor internationale organisaties, zoals de Europese Commissie, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de Verenigde Naties, de Wereldbank en nationale en lokale overheden over de hele wereld.