H13 Integrated Governance

Auteur Prof. dr. D.A. de Waard
Referentie publicatie De Waard, D.A. (2015) Integrated Governance In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2015-2016, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 13 gaat Dick de Waard in op de informatievoorziening en het afleggen van verantwoording door de onderneming via het jaarverslag. Hij beschrijft meerdere trends die hebben bijgedragen aan de toeneming van de hoeveelheid informatie die in de jaarverslagen van grote ondernemingen wordt opgenomen. Een van de oorzaken is bijvoorbeeld het bewustzijn dat de onderneming meer stakeholders kent dan alleen de aandeelhouders, waarbij elke relevante stakeholder zijn eigen informatievraag meebrengt. Daarnaast kan het jaarverslag gebruikt worden als instrument om de license to operate van de onderneming veilig te stellen.
Biografie auteurs: Prof. dr. Dick de Waard RA MA is als hoogleraar Auditing verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en als buitengewoon hoogleraar MVO aan University of Curaçao dr. Moises da Costa Gomez. Hij is tot 2013 gedurende 35 jaar werkzaam geweest bij EY Accountants, waar hij in Nederland verantwoordelijk was voor EY Cleantech and Sustainability Services.