Hoofdstuk 1: Als zwakke banken goede governance hebben; wat maakt hen dan zo zwak?

Auteur Prof. dr. K. Cools en drs. J. van Toor
Referentie publicatie Cools, K. en J. van Toor (2014), Als zwakke banken goede governance hebben; wat maakt hen dan zo zwak? . In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2014-2015, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 1 beschrijven Kees Cools en Joris van Toor de verschillen in de governance van zwakke banken (banken die overheidssteun nodig hadden of zelfs failliet gingen) en banken die op eigen kracht de crisis overleefden. Zij tonen aan dat met de (formele) governance niets mis was, althans niet slechter dan die van de sterke banken. Terecht stellen zij dus de vraag: wat maakt hen dan wel zo zwak?
Biografie auteurs: Prof. dr. Kees Cools is partner bij Strategy& (voorheen Booz& Company) en hoogleraar Corporate Finance en Governance aan Tilburg University / TIAS School for Business and Society. Hij studeerde economie (cum laude), filosofie en accountancy aan de Universiteit van Tilburg, waar hij in 1993 bij Prof. dr. P.W. Moerland promoveerde op het terrein van de corporate finance. Hij was eerder hoogleraar Corporate Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen (1999-2012), werkzaam bij The Boston Consulting Group (1993-2009) en lid van de eerste Corporate Governance Monitoring Commissie (‘commissie Frijns’). In 2006 schreef hij het boek Controle is goed, vertrouwen nog beter.

Drs. Joris van Toor is PhD Student bij TIAS School for Business and Society van Tilburg University. Hij studeerde econometrie (cum laude) aan Tilburg University binnen de afstudeerrichting Quantitative Finance and Actuarial Sciences. Daarna werkte hij bij Netspar (Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement) en vervolgens bij Strategy& (voorheen Booz & Company), alvorens in april 2014 bij TIAS aan de slag te gaan met een promotieonderzoek op het gebied van governance, finance en leiderschap.