Hoofdstuk 13: Tjellen in de organisatie: Naar een organisatie waarbinnen mensen elkaar uitdagen, tegenspreken en in alternatieven durven denken

Auteur S. Kuijper
Referentie publicatie Kuijper, S., (2013), Tjellen in de organisatie: Naar een organisatie waarbinnen mensen elkaar uitdagen, tegenspreken en in alternatieven durven denken. In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2013-2014, Deventer: Kluwer.
Inleiding Sicco Kuiper pleit in hoofdstuk 13 voor een organisatie waarbinnen mensen elkaar uitdagen, tegenspreken en in alternatieven durven denken. Hij formuleert uiteenlopende voorwaarden voor een dergelijke ‘tjelcultuur’ binnen organisaties en gaat daarbij voorbij aan naïviteit en cynisme.
Biografie auteurs: Drs. Sicco Kuijper is werkzaam als manager bij KPMG Advisory. Hij is afgestudeerd in zowel economie als filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn dagelijks werk adviseert hij zowel commerciële als niet-commerciële organisaties op het gebied van integriteit. Zijn werk varieert van het opzetten van een compliance structuur binnen een organisatie tot bijeenkomsten met managers om tot normen te komen voor concrete dilemma’s. Daarnaast is Sicco met enige regelmaat gastdocent bij diverse opleidingen. Binnen de bedrijfsethiek is hij speciaal geïnteresseerd in de vraag hoe organisaties tegenspraak kunnen organiseren.