Hoofdstuk 3: De toekomst van corporate governance: niet-beursgenoteerde vennootschappen?

Auteur Prof. mr. E.P.M. Vermeulen
Referentie publicatie Vermeulen, E.P.M., (2012), De toekomst van corporate governance: niet-beursgenoteerde vennootschappen?. In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. Van Ees en M. Kaptein (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2012-2013, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 3 gaat Erik Vermeulen in op de toekomst van corporate governance voor niet-beursgenoteerde vennootschappen. Hij stelt de vraag in hoeverre er behoefte bestaat aan corporate governance initiatieven die speciaal gericht zijn op niet-beursgenoteerde vennootschappen. Hij beschrijft daartoe typische corporate governance problemen in niet-beursgenoteerde ondernemingen evenals een aantal oplossingen daarvoor. Alhoewel flexibiliteit en contractuele vrijheid de toverwoorden zijn in de toenemende corporate governance discussie voor niet-beursgenoteerde ondernemingen is het tegelijkertijd te overwegen om richtlijnen en aanbevelingen te introduceren. Advocatenkantoren zitten volgens hem in de beste positie om hieraan gehoor te geven.
Biografie auteurs: Prof. mr. Erik P.M. Vermeulen is Hoogleraar Business and Financial Law aan de Universiteit van Tilburg en Senior Counsel Corporate/Vice President bij de Corporate Legal Department van Philips International BV. Bij Philips houdt hij zich ondermeer bezig met de corporate governance structuur binnen de Philips groep, fusies, overnames, desinvesteringen en corporate venturing activiteiten. Zijn onderzoek sluit hierbij aan. Erik Vermeulen wordt regelmatig gevraagd als expert door nationale en internationale organisaties. Hij is als ‘visiting professor’ verbonden aan de Kyushu University in Japan en was ‘visiting professor’ aan de Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya in Israel, de Universiteit van Gent en de Pontificia Universidad Javeriana in Colombia.