Hoofdstuk 10: De ideale aandeelhouder

Auteur Drs. D. Melis MBA en Prof. dr. R. Pruijm RA
Referentie publicatie Melis. D. en Pruijm, R., (2011), De ideale aandeelhouder. In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, M. Kaptein, en L. Paape (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2011-2012, Deventer: Kluwer.
Inleiding Danielle Melis en Ruud Pruijm behandelen in hoofdstuk 10 de veranderende rol van de aandeelhouder, waarbij zij stilstaan bij de vraag of de aandeelhouder in Nederlandse beursvennootschappen zijn verantwoordelijkheden wel in voldoende mate neemt.
Biografie auteurs: Drs. Daniëlle Melis MBA studeerde bedrijfseconomie aan de Universiteit van Tilburg (cum laude, 1995) en haalde haar MBA aan Nyenrode Business University (2002). Tussen 1996-2009 werkte ze voor MeesPierson, NIB Capital Bank en de Rabobank zowel in Nederland als in Londen met name op het gebied van corporate banking en capital markets. Sinds mei 2009 is Danielle verbonden aan Nyenrode Business Universiteit als PhD onderzoeker en doceert in diverse degree en executive programma’s van Nyenrode,. Haar onderzoek richt zich met name op de rol van de aandeelhouder en corporate governance, aandeelhoudersbetrokkenheid en aandeelhoudersdialoog. Danielle maakt deel uit van het Nyenrode Corporate Governance Instituut. Zij is uit dien hoofde tevens betrokken bij contractonderzoek op het gebied van Corporate Governance.

Prof. dr. Ruud Pruijm RA is emeritus hoogleraar Administratieve Techniek aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In 2008 is hij benoemd als deeltijdlector Corporate Governance aan de Fontys Hogeschool Financieel Management. Sinds september 2010 is hij gasthoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit. De afgelopen 25 jaar heeft hij diverse leidinggevende posities bekleed in met name de financiële dienstverlening. Sinds 1996 is hij actief als adviseur en interim-manager op het gebied van systemen voor interne controle en beheersing en corporate governance. De laatste 10 jaar heeft hij zich intensief beziggehouden met het onderwerp "corporate governance“.In 2003 verscheen zijn boek "Behoorlijk ondernemingsbestuur: lessen uit de boekhoudschandalen“ (publieksprijs beste managementboek van 2003 van de Orde van Organisatie Adviseurs). In mei 2010 verscheen zijn nieuwste boek “Grondslagen van Corporate Governance: leidraad voor behoorlijk ondernemingsbestuur.”