H8. De rol van het interne toezicht bij strategische verandering en onzekerheid.

Auteur Robert Bood, Hans van Ees en Theo Postma
Referentie publicatie Bood, R. , H. van Ees en T. Postma (2019). De rol van het interne toezicht bij strategische verandering en onzekerheid. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2019-2020, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 8 gaan Robert Bood, Hans van Ees en Theo Postma in op de mogelijke rol en bijdrage van toezichthouders bij ondernemingen die in een meer complexe, beweeglijke en onzekere omgeving verkeren. In een stabiele omgeving is de rolverdeling helder: het bestuur optimaliseert bestaande business modellen en initieert strategische veranderingen, terwijl toezichthouders de uitvoering monitoren en belangrijke wijzigingen en investeringen beoordelen. In een wereld van volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit, verschuift de aandacht van exploitatie van bestaande activa naar exploratie van nieuwe, deels onbekende, mogelijkheden.
Biografie auteurs: Dr. Robert Bood is managing partner van adviesbureau FairSights, senior lecturer aan TIAS School for Business and Society in Tilburg en international faculty member of The Iclif Leadership and Governance Centre in Kuala Lumpur, Malaysia.

Dr. Theo Postma is als freelance onderzoeker verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. dr. Hans van Ees is is lid van de redactie van dit Jaarboek Corporate Governance en hoogleraar corporate governance en instituties en decaan van het University College Groningen verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is associate editor Corporate Governance: An International Review, lid van de editorial board European Management Review, visiting professor LUISS University, Rome, Italië, lecturer Eden Workshop on Corporate Governance European Institute for Advanced Studies in Management (EIASM) en lecturer Corporate Strategy in het MBA Executive Program FHR Lim a Po Institute of Social Studies, Paramaribo, Surinam.