H6. Algoritmes temmen zonder overspannen verwachtingen. Een nieuwe uitdaging op de bestuurstafel .

Auteur Sander Klous en Frank van Praat
Referentie publicatie Klous, S. en F. van Praat (2019). Algoritmes temmen zonder overspannen verwachtingen. Een nieuwe uitdaging op de bestuurstafel. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2019-2020, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 6 beschrijven Sander Klous en Frank van Praat dat het nemen van beslissingen steeds vaker op basis van algoritmes plaatsvindt en dat daarmee ook voor bestuurders nieuwe strategische thema’s op komen. Welke risico’s loopt hun organisatie als de kwaliteit of betrouwbaarheid van deze algoritmes onvoldoende blijkt te zijn? Hoe beheersen ze deze risico’s? De auteurs kan nader in op deze vragen.
Biografie auteurs: Prof. dr. Sander Klous is hoogleraar in Big Data Ecosystems for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als partner bij KPMG verantwoordelijk voor data & analytics. Sander is gepromoveerd in de hoge energie fysica en werkte lange tijd aan verschillende projecten bij de deeltjesversneller CERN, 's werelds grootste natuurkundig instituut in Genève. Daar maakte hij deel uit van het Nobelprijs-winnende Atlas-experiment dat het Higgs-Boson ontdekte. Zijn bestsellers "Wij zijn Big Data" en "Vertrouwen in de Slimme Samenleving" hebben nominaties ontvangen voor prestigieuze managementboekenprijzen.

Frank van Praat MSc RE is senior manager bij KPMG en leidt het ‘Trusted Analytics’ team. Zijn expertise ligt bij de betrouwbaarheid, beheersbaarheid en controleerbaarheid van AI systemen en complexe algoritmen. Frank is zijn carrière gestart als engineer/data analist, en heeft zich bij KPMG verder ontwikkeld op het gebied van IT Risicobeheersing, geavanceerde data analyse en de menselijke kant van AI. Naast zijn werkzaamheden voor KPMG, maakt Frank onder andere deel uit van de werkgroep ‘Algorithm Assurance’ van de beroepsorganisatie van IT Auditors en geeft hij les aan de Vrije Universiteit en de TIAS School for Business and Society.