H5. Instrumentarium voor hogere beslissingskwaliteit.

Auteur Theo Kocken
Referentie publicatie Kocken, T. (2019). Instrumentarium voor hogere beslissingskwaliteit. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2019-2020, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 5 beschrijft Theo Kocken dat belangen van stakeholders niet alleen worden geraakt door bewuste acties en tegenstrijdige belangen maar dat al onze onbewuste gedragsvalkuilen, psychologische neigingen die blinde vlekken veroorzaken, minstens zo belangrijk zijn. Hierdoor ontstaan bij de slimste, goedbedoelende bestuurders en besturen blinde vlekken voor ongewenste scenario’s en transformeren kritische denkers in makke lammetjes die hun mening niet of onvoldoende uiten. Het vormgeven van de governance moet mede gericht zijn op ‘de-biasen’, het reduceren van de impact van onze cognitieve valkuilen op de kwaliteit van onze beslissingen.
Biografie auteurs: Prof. dr. Theo Kocken is hoogleraar Risk Management aan de VU en oprichter van Cardano, een Nederlands-Engelse risk management organisatie gericht op institutionele beleggers in Europa. Hij is tevens voorzitter van de Stichting Cardano Development met een focus op risk management in economisch ontwikkelende markten. Hij is ook buitengewoon hoogleraar Risk Management aan de NWU University in Zuid Afrika. Voor de oprichting van Cardano was hij hoofd market risk bij onder andere de ING Bank en Rabobank International. Hij studeerde af in Bedrijfskunde (Eindhoven) en Econometrie (Tilburg) en promoveerde aan de VU. Hij maakt ook documentaires, waaronder Boom Bust Boom (2015) samen met Terry Jones (Monty Python) over de menselijke oorsprong van financiele crises en momenteel aan een documentaire over de gevolgen van de wereldwijde toename van de levensverwachting.