H 4. Practice what you preach: De verankering van lange termijn waardecreatie in de bestuurdersbeloning.

Auteur Nancy Kamp Roelands en Marcus Looijenga
Referentie publicatie Kamp Roelands, N. en Looijenga, M. (2019). Practice what you preach: De verankering van lange termijn waardecreatie in de bestuurdersbeloning. In: Lückerath-Rovers, M., H. van Ees, M. Kaptein en I.W. Wuisman (Red.), Jaarboek Corporate Governance 2019-2020, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 4 wordt door Nancy Kamp Roelands en Marcus Looijenga een overzicht gegeven van de verankering van lange termijn waardecreatie in de bestuurdersbeloning bij Nederlandse beursfondsen. Na een theoretische analyse van de lange termijn waardecreatie en bestuurdersbeloningen vanuit de corporate governance code wordt vervolgens inzicht gegeven in de huidige verankering van lange termijn waardecreatie in de bestuurdersbeloning bij Nederlandse beursfondsen. De focus van dit hoofdstuk ligt op de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de component lange termijn waardecreatie en de mate van transparantie.
Biografie auteurs: Prof. dr. Nancy Kamp-Roelands RA is bijzonder hoogleraar Non-Financial Information, Integrated Reporting & Assurance verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en associate partner bij EY Climate Change and Sustainability Services in Nederland. Zij is registeraccountant en gespecialiseerd in geïntegreerde verslaggeving, duurzaamheidsverslaggeving en de externe controle hiervan. Zij beschikt over de unieke combinatie van ervaring met grote (multinationale) ondernemingen, ontwikkelen (inter)nationale standaarden (verslaggeving en controle), academisch onderzoek en een groot netwerk in organisaties op het gebied van duurzame groei. Zij was betrokken bij de oprichting van de IIRC.

Marcus Looijenga MSc. RA is als docent Auditing en ESG Assurance verbonden aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen en is senior manager bij de Sustainability & Responsible Governance afdeling van PwC Nederland. Hij is registeraccountant en is gespecialiseerd in audit en assurance bij financiële en niet-financiële informatie en (geïntegreerde) verslaggeving hierover door ondernemingen. Hij heeft brede ervaring in duurzaamheids- en geïntegreerde jaarverslaggeving van beursgenoteerde ondernemingen en grote organisaties in Nederland, alsmede de controle daarvan.