H3 : 1+1=3?…Of hoe een interne evaluatie de toegevoegde waarde van een raad van bestuur/raad van commissarissen verhoogt

Auteur Prof. dr. L.A.A. Van den Berghe en dr. A. Levrau
Referentie publicatie Van den Berghe, L.A.A. en A. Levrau (2015), H3 : 1+1=3?...Of hoe een interne evaluatie de toegevoegde waarde van een raad van bestuur/raad van commissarissen verhoogt. In: Lückerath-Rovers, M., B. Bier, H. van Ees en M. Kaptein (eds.), Jaarboek Corporate Governance 2015-2016, Deventer: Kluwer.
Inleiding In hoofdstuk 3 beschrijven Lutgart van den Berghe en Abigal Levrau hoe een interne evaluatie de toegevoegde waarde van een raad van bestuur en raad van commissarissen kan verhogen. Dit tegenover de trend om nagenoeg uitsluitend in te zetten op publieke verantwoording, met als gevolg een focus op het overdreven formaliseren van bestuurspraktijken.
Biografie auteurs: Prof.dr. Lutgart Van den Berghe is Executive Director van GUBERNA en partner van de Vlerick Business School. Zij heeft uitgebreide bestuurservaring opgedaan in binnen- en buitenlandse raden van bestuur en raden van commissarissen. Ze is momenteel lid van de Belgische Commissie voor “Corporate Governance” en niet-uitvoerend Bestuurder van BELGACOM, Belfius en Ablynx. Ze is tevens lid van de Raad van Bestuur en voorzitter van het beleidscomité van ecoDa (De Europese Confederatie van Bestuurders Verenigingen). Voorheen was zij niet-uitvoerend Bestuurder van Electrabel (2003-2014), de ING Group (NL 1991-2003), KLM (NL, 2001-2004), Solvay (2003-2007), CSM (NL, 1998-2010), SHV (NL, 1997-2013), Capco NV (2000-2003), DVV (1995-1997); lid van het Auditcomité van de Vlaamse regering (2000-2004) en Voorzitter van de Proximus Stichting (tot 2005). Ze was ook lid van het Adviescomité van Lazard (Benelux, 2007-2010). Lutgart Van den Berghe is doctor in “Business Economics” van de Universiteit van Gent. Ze ontving uit de handen van Koning Boudewijn de titel van Barones.

Dr. Abigail Levrau is Research Director en lid van het Management Comité van GUBERNA. Ze vervoegde het Instituut in 1997 en behaalde in 2007 een doctoraat met een thesis over ‘board effectiveness’. Vanuit deze academische expertise is zij verantwoordelijk voor de onderzoeksprojecten en benchmarkstudies die binnen GUBERNA worden uitgevoerd. Daarnaast geeft zij het opleidingsaanbod van GUBERNA vorm en treedt zij regelmatig op als docent in binnen- en buitenland. Zij leidt tevens het departement beursgenoteerde ondernemingen binnen GUBERNA. Daarnaast is zij gastprofessor aan de universiteit van Gent en aan Mathias Corvinus Collegium (Hongarije). Recent is zij benoemd als externe bestuurder in een familiale niet-beursgenoteerde KMO.